Kunstrom Jakob 

Åpningstider


Mandag: Stengt
Tirsdag: Stengt
Onsdag: 12-17
Torsdag: 12-19
Fredag: 12-17
Lørdag: 12-16
Søndag: 12-16

Kraftsentrum – Jakob Weidemann / Nils Aas
02.09 – 12.11.2023

Kunstrom Jakob, i nye Steinkjer kulturhus, skal gjennom skiftende utstillinger både belyse arven etter Jakob Weidemann og være et levende rom for nasjonal og lokal samtidskunst.
Kunstrom Jakob er driftet av Nils Aas Kunstverksted, en del av Museene Arven, i samarbeid med Steinkjer kommune.

2. september, kl. 14:30, åpner vi dørene til et imponerende nytt visningsrom for kunst på 115 m2, med utstillingen “Kraftsentrum” – Jakob Weidemann/ Nils Aas.

Jakob Weidemann, “Vinterlandskap fra Ogndalen”, 1943. Fra Riis – samlingen. 

Utstillingen Kraftsentrum feirer at det i 2023 er 90 og 100 år siden Aas og Weidemann ble født gjennom å løfte frem betydelige verk av de to kunstnerne.
Tittelen Kraftsentrum peker på skulpturen “Kraftsentrum” av Nils Aas, til Jakob Weidemanns og Nils Aas`betydning i kunstfeltet og til Steinkjer kulturhus og Kunstrom Jakobs visjon for fremtidige kultursatsning.

Jakob Weidemann og Nils Aas under utdelingen av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, Ridder av 1. klasse, 1990. Fotograf: Ukjent

En kjerne i Jakob Weidemann og Nils Aas’ kunstnerskap var deres sterke formsans og evne til å løfte frem det mellommenneskelige og det nære, inderlig uttrykt gjennom teknikk, flate og form. Begge benyttetdet moderne abstrakte formspråket som et medium for å formilde personlige opplevelser, og begge hadde en egen evne til å fange karakteren eller stemningen de formet.

Jakob Weidemann, “Uten tittel”, 1968. Fra Riis – samlingen. 

Da Jakob Weidemann og Nils Aas flyttet til Oslo og knyttet bekjentskap på 60-tallet, fikk tradisjon en ny betydning for dem. Modernismens egenart etter krigen var ikke bare forbundet med nye materialer og uttrykk; nå fikk den lokale og nasjonale arven en ny status, som ble spesielt verdsatt i storbyene. Inspirert av sine røtter fra Trøndelag, parallelt med impulser fra utlandet, fant Weidemann og Aas sin særegne form, og deres arbeider står igjen som noe av det mest betydningsfulle vi har av abstrakt kunst i Norge.

Foto: Sverre Bergli