Kunstrom Jakob 

Åpningstider

Kunstrom Jakob, i nye Steinkjer kulturhus, skal gjennom skiftende utstillinger både belyse arven etter Jakob Weidemann og være et levende rom for nasjonal og lokal samtidskunst.
Kunstrom Jakob er driftet av Nils Aas Kunstverksted, en del av Museene Arven, i samarbeid med Steinkjer kommune.

2. september åpnet vi dørene til et imponerende nytt visningsrom for kunst på 115 m2, med utstillingen “Kraftsentrum” – Jakob Weidemann/ Nils Aas.

UTSTILLING:
fra 25. november til 25. februar 2024:
“Kraftmor” av Ingunn S. Ystad

For Ingunn S. Ystad er det å male en måte å være til stede i verden på, gjennom nærhet til materialer, farger, bevegelse og improvisasjon. Hennes arbeider kan beskrives som ekspressive, nonfigurative eller abstrakte. Verkene har uttrykksfulle former og utallige ulike fargenyanser som gjentar seg og til sammen blir en finstemt komposisjon.

I 2022 ble Ingunn S. Ystad tildelt Jakob Weidemann Minnestipend, og var i juli samme år på et to ukers maleropphold i Regimentsboligen i Steinkjer. Kunstneren har brukt former fra Steinkjer og abstraksjon som utgangspunkt i utstillingen «Kraftmor» som åpner 25.november i nye Kunstrom Jakob.

Med utsikt over byen tok siloen stor plass i synsfeltet. Kornsiloene skiller seg ut i byrommet, selv om de ligner andre siloer i andre byer. For Ystad har de alltid vært en del av barndomsbyen, noe som gjør dem til en symbolsk og personlig kilde til inspirasjon.

Siloen oppbevarer kraftfor og ble inspirasjon til utstillingens tittel. Som siloen, som også er en beholder, symboliserer mødre en uendelig styrke og evne til å romme. Tittelen “Kraftmor” kan også oversettes til “crafting mum,” en skapende mor som bruker små rom i livet til utfoldelse og skaperglede. 

Ingunn S. Ystad er utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim (2012), og har tidligere hatt utstilling ved Heimdal Kunstforening (2014), Bodø Kunstforening (2017), Studio Blikket (2018) og Kimen Kulturhus (2021). Hun har også vært stilt ut ved Nils Aas Kunstnerverksteder (2012), Trondhjems kunstforening (2015) og hatt prosjekt under Kulturnatt ved Trøndelag Senter for Samtidskunst (2015). Ystad har deltatt på Trøndelagsutstillingen ved flere anledninger og har blitt kjøpt inn til samlingen til Kunstmuseet i Nord-Trøndelag (2020). Hun er blitt tildelt Jacob Weidemann Minnestipend for 2022.

Utstillingen er et samarbeid mellom Kunstrom Jakob, Jakob Weidemann Minnestipend og Steinkjer kommune.

Velkommen til utstillingsåpning 25. november kl. 14.00

Åpning ved Randi Martine Brockmann, museumsleder Nils Aas Kunstverksted/Kunstrom Jakob. Åpningstale ved Marianne Vanem, leder av Jakob Weidemann Minnestipend

Musikk ved Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck
Foto: Christina Undrum