Kjøp billett

International Festival Ballet – Svanesjøen

Tirsdag 19. november, kl. 19.00

Hovedscenen | 590,-

Kjøp billett

Internasjonal Festival Ballett

presenterer

"Svanesjøen" - Tidenes beste ballettklassiker

 

The International Festival Ballet presenterer en av de mest kjente ballettene til musikken til Piotr Iljitsj Tsjaikovskijs "Svanesjøen".

For mange er «Svanesjøen» synonymt med ballett som uttrykk. Det romantiske eventyret om den unge prins Siegfried, som forelsker seg i svaneprinsessen Odetta og vil befri henne fra hertug Rothbarts onde trolldom, er en historie om kraften i ekte kjærlighet.

Dette ballettstykket er en del av standardrepertoaret til alle større kompanier. Spesielt Allegro Moderato fra Svanedansene i 2. akt, koreografert av Lev Ivanov, har vært gjenstand for utallige parodier og er derfor kjent langt utenfor den ballettinteresserte offentligheten som «Dansen til de fire små svaner». Kort sagt, det er et genialt verk av en genial komponist og har vært en publikumsmagnet i århundrer.

«Svanesjøen» trylles frem på scenen av et av de beste klassiske ballettensemblene i verden, International Festival Ballet. I tillegg sørger den imponerende scenografien til den briljante teaterdesigneren Vjatscheslav Okunev, som blant annet har jobbet for Marinsky Theatre i St. Petersburg og selveste La Scala i Milano, vakre kostymer og ballettensemblets grenseløse eleganse og bekymringsløse letthet en drømmende og eventyrlignende versjon av en klassisk ballett som fortsetter å fascinere selv etter mer enn 100 år.

 

International Festival Ballet Ensemble danser videre

Kunstnerisk leder Alex Bogutsky:

Sjokkert og påvirket av Russlands umenneskelige angrepskrig mot Ukraina, endrer den berømte balletten navn til International Festival Ballet. Med denne endringen uttrykker kunstnerne sin krystallklare posisjon. Festivalballetten er en internasjonal ballett som tenker utover landegrensene og står for forståelse og sameksistens i kunstens, musikkens og dansens poesi. Siden krigens begynnelse har artistene uttrykt sin posisjon mot russisk aggresjon gjennom en rekke protestaksjoner før hver av deres forestillinger. Dette er grunnen til at de nå også blir truet av Russland. Teamet, som også inkluderer en rekke ukrainske dansere, ser naturligvis på seg selv som en ballett av fred og samhold mellom alle folkeslag.

Kunstnerisk representerer balletten den russiske skolen for klassisk ballett i sin reneste form. Strengt eleganse kombinert med moderne og 2000-tallspåvirkninger, med andre ord en danseforestilling i særklasse – og alt dette i kombinasjon med storslåtte kostymer og praktfulle scenesett.

I den nye sesongen presenterer Den internasjonale festivalballetten igjen en helt spesiell juvel av den klassiske balletten «Svanesjøen».

De udødelige ballettklassikerne av Piotr I. Tsjaikovskij er kjent over hele verden og trollbinder mennesker i alle aldre. Alle kjenner den romantiske historien om «Svanesjøen» med den hvite og den svarte svanen, som har blitt synonymt med elegansen til klassisk ballett på høyeste nivå. Den flere hundre år gamle søvnen til Tornerose, som bare kjærligheten til en prins kan frigjøre henne fra, har fascinert publikum i generasjoner. Og historien om balletten «Nøtteknekker» byr på den perfekte vinter- og julemagien for hele familien. De unike forestillingene til International Festival Ballet bringer populære balletter til live i henrivende skjønnhet og perfeksjon.

Klassisk ballett har en lang og dyp tradisjon i Øst-Europa. Russland har produsert mange av verdens mest kjente ballerinaer, dansere og koreografer. De anerkjente russiske ballettskolene er kjent for sin høye standard og strenghet, og elevene for sin motivasjon, ambisjon og enorme talent. De 42 danserne i International Festival Ballet har alle sammen gått gjennom denne tøffe skolen, det være seg Vaganova-akademiet i St. Petersburg, Moscow Choreography Academy, ballettskolen i Ufa eller ballettakademiet i Perm.

De har alle jobbet ved de største og viktigste balletteatrene i Russland, Ukraina og Moldova og har vunnet en rekke priser på internasjonale ballettfestivaler og konkurranser. Sammen har de blitt et av de mest estetisk og teknisk vellykkede ballettkompaniene ikke bare i Øst-Europa, men også over hele verden som en del av International Festival Ballet. I tillegg til en absolutt presis danseteknikk, kjennetegnes denne balletten på et høyt nivå av et harmonisk og sammenhengende helhetsbilde og elegant letthet. Den internasjonale festivalballetten skinner med en perfekt danseforestilling som tar pusten fra publikum. 

Det er en stor ære å få denne internasjonale suksessen til Steinkjer, og her vil publikum få en opplevelse helt utenom det vanlige.

 

Hovedscenen

Hovedscenen er storsalen i Kulturhuset. En flott og moderne sal med stor scene og et etterklangsanlegg for best mulig akustikk.

I amfioppstilling har salen 600 sitteplasser. Av disse er det 10 rullestolplasser hvorav 6 er nede og 4 er oppe på galleriet.

På enkelte arrangement brukes det tre rader med stoler på parketten foran amfiet. Disse er på samme nivå og på parkett 2 og 3 vil man dermed få begrenset sikt. Disse radene er merket P1, P2 og P3. Når parkettradene er i bruk så vil det også bli begrenset sikt på rad 1 i amfiet.

Salen har skyveamfi nede. Dette muliggjør flatt gulv for bl.a. stå-konserter, gallamiddager, møter og seminarer og lignende arrangementer.

Parkering må gjøres på angitte parkeringsplasser i sentrum.